Lasten ja nuorten eriytymisen
ehkäisyyn löytyy keinoja
Harrastaminen lisää hyvinvointia ja kuuluvuutta
Skrollaa alaspäin lukeaksesi lisää
Kuvittele olevasi 10-vuotias. Miltä kuulostaisi harrastusryhmä, jossa voit koulupäivän yhteydessä harjoitella kitaransoittoa, saada uusia kavereita ja kokea kuuluvasi porukkaan, jossa sinua ei kiusata – toisin kuin muualla.
Astu seuraavaksi 13-vuotiaan, pitkään tanssista haaveilleen yläkoululaisen saappaisiin. Olet vihdoin päässyt tanssitunnille, jossa kehityt vauhdilla ja koet uudenlaisia ilon ja onnistumisen kokemuksia. Onneksi tunti järjestetään heti koulupäivän yhteydessä, koska iltaisin sinne kulkeminen olisi liian hankalaa ja kallista.
Nämä ovat kuvitteellisia esimerkkejä siitä, millainen vaikutus koulupäivän yhteydessä järjestettävillä maksuttomilla harrastusryhmillä voi monelle peruskoululaiselle olla.
Teemme lukuvuoden 2024–2025 aikana selvitystä siitä, miten eri puolilla Suomea järjestettävät Harrastamisen Suomen mallin harrastusryhmät tavoittavat eri perhetaustoista tulevia lapsia ja nuoria, ja miten ryhmät vaikuttavat heidän hyvinvointiinsa.
Suoraan harrastajilta ja heidän huoltajiltaan keräämämme tiedon perusteella voidaan sanoa, että nämä harrastusryhmät ovat tuhansille lapsille Suomessa ainoa mahdollisuus harrastaa. Lisäksi ne tarjoavat enemmistölle kiusaamisesta, syrjinnästä ja rasismista vapaita paikkoja koulupäivien yhteyteen.
Me-säätiön tavoitteena on selvittää erityisesti, pystytäänkö Harrastamisen Suomen mallin kaltaisella toiminnalla tuottamaan myönteisiä vaikutuksia myös niille lapsille ja nuorille, joilla on ylisukupolvista riskiä jäädä syrjään.
Tietoa kerättiin kahdestakymmenestä kunnasta yhteensä 3 900 koululaiselta ja heidän huoltajaltaan. Tämä tiedonkeruu on toteutettu Me-säätiön teknologialla, osana Me-säätiön yleishyödyllistä työtä.
Jos haluat lukea lisää harrastusryhmien tavoittavuudesta – eli millaisista perhetaustoista ryhmiin osallistutaan – käy täältä lukemassa aiempi data-artikkelimme. Tässä artikkelista kerromme tarkemmin harrastusryhmien hyvinvointivaikutuksista.
Tämä on Liia
Hän on tavallinen viidesluokkalainen. Liia ei kuitenkaan ole todellinen henkilö. Olemme luoneet 96 keksittyä hahmoa noin 3 900 todellisen lapsen tiedoista. Jokaisella on nimi ja yhdistelmä ominaisuuksia: yksi hahmo vastaa noin 40 oikeaa koululaista. Myös Liiaa muistuttavia lapsia löytyy siis vastauksista noin 40.
Kuvitteellisen Liian perheessä on kasautunutta sosioekonomista huono-osaisuutta. Tämä tarkoittaa, että perheessä toteutuu samanaikaisesti useita sosioekonomisia haasteita, jotka voivat vaikuttaa esimerkiksi lapsen mahdollisuuksiin osallistua harrastukseen.
Varsinkin kasautuessaan huono-osaisuuden riskitekijöinä nähdään vanhemman tai vanhempien pitkittynyt työttömyys tai työkyvyttömyys, matala koulutustaso, pienituloisuus sekä yksinhuoltajuus.
Saat tietoa jokaisesta hahmosta viemällä hiiren sen päälle. painamalla sitä. Mitä tummemman sininen hahmo on, sitä enemmän hänellä on huono-osaisuutta perhetaustassaan.
Seuraavaksi kerromme Liian ja muiden hahmojen avulla tuloksista. Aloitetaan!
Kyselyssä kysyttyjä sosioekonomisia taustatekijöitä ovat vanhemman tai vanhempien pitkittynyt työttömyys tai työkyvyttömyys, matala koulutustaso, pienituloisuus sekä yksinhuoltajuus.
Tummimman sinisellä värjätyt hahmot kuvaavat lapsia ja nuoria, joilla on useampi kuin yksi mahdollinen riskitekijä perhetaustassaan. Kaikkein vaaleimmalla sinisellä on kuvattu hahmot, joilla näitä sosioekonomisia haasteita ei ole.
Lue lisää kyselyyn vastanneiden sosioekonomisista taustatekijöistä artikkelisarjamme ensimmäisestä data-artikkelista.
1. Hyvinvoinnin ja sosiaalisten suhteiden vahvistaminen ehkäisee syrjäytymistä
Harrastustoiminnalla on tutkitusti monenlaisia myönteisiä vaikutuksia lasten ja nuorten elämään. Ohjattu ja mielekäs harrastustoiminta ehkäisee esimerkiksi lasten ja nuorten syrjäytymistä ja lisää heidän sosiaalista hyvinvointiaan. Myös Harrastamisen Suomen mallin harrastusryhmät onnistuvat tässä.
Harrastamisen Suomen mallin harrastusryhmät kestävät joitain kuukausia, lukukauden tai pisimmillään koko lukuvuoden. Ryhmien tarkoitus ei siis ole sitouttaa lapsia ja nuoria pitkäjaksoisesti ja moneksi vuodeksi. Tästä huolimatta ryhmät lisäävät suurimman osan hyvinvointia ja kuuluvuuden tunnetta kaikilla tarkastelemillamme hyvinvoinnin indikaattoreilla.
Harrastusryhmät vaikuttavat positiivisesti kaikilla hyvinvoinnin indikaattoreilla
Tuloksista kävi kuitenkin ilmi, että heikommassa asemassa olevilla lapsilla oli myös eniten haavoittuvuuksia harrastusryhmissä. Näiden lasten ja nuorten hyvinvoinnin varmistamiseen tulee kiinnittää enemmän huomiota.
Kaikista vastaajista 72 prosentilla oli yksi tai useampi ystävä harrastusryhmässä. Kuitenkin vain 61 prosenttia lapsista, joiden perhetaustassa oli kasautunutta huono-osaisuutta, kertoi ystävyyssuhteesta harrastusryhmässä. Lapsilla ja nuorilla, joiden perhetaustassa ei ollut huono-osaisuutta, oli enemmän ystäviä harrastusryhmissä (80 %). Ero on huima.
2. Ryhmät tarjoavat turvallisen harrastusympäristön valtaosalle osallistujista
Jokaiselle lapselle, nuorelle ja aikuiselle on tärkeää kokea kuuluvansa osaksi jotain porukkaa. Kuuluvuuden ja hyväksytyksi tulemisen kokemukset voivat tehokkaasti ehkäistä syrjäytymistä.
Jos tärkeitä omia porukoita ei ole liiemmin muualla, voivat harrastukset täyttää monille tämän tarpeen. Kunnista kerätyn tiedon perusteella nämä harrastusryhmät tarjoavat kuuluvuuden kokemuksia erityisesti ulkomailla syntyneille lapsille ja nuorille (87 %), kun taas Suomessa syntyneiden kokemus kuuluvuudesta jäi hieman matalammaksi (79 %).
Harrastusryhmät ovat kiusaamisesta vapaita paikkoja monille lapsille, jotka kokevat sitä muualla
Kiusaamista, syrjintää ja rasismia kokivat useimmin heikommassa asemassa olevat – paitsi harrastusryhmissä
3. Sosiaaliset suhteet lisäävät sitoutumista
On paljon tutkimusnäyttöä siitä, että ohjattuun harrastustoimintaan osallistumisesta on erityisesti hyötyä perhetaustansa takia muita haavoittuvammassa asemassa oleville lapsille ja nuorille. Kaikille ei kuitenkaan ole samanlaisia edellytyksiä päästä harrastukseen.
Harrastamisen vaihtoehtoja on vähemmän haavoittuvassa asemassa olevilla lapsilla ja nuorilla
Suomessa 12 prosenttia lapsista ja nuorista elää pienituloisissa perheissä. Maksuttomiin, koulupäivän yhteydessä järjestettäviin harrastusryhmiin osallistuvista 35 prosenttia elää pienituloisissa perheissä.
Maksuttomuus onkin yksi tärkeä syy osallistua näihin harrastusryhmiin. Mutta on myös muita syitä osallistua koulupäivän yhteydessä järjestettäviin harrastusryhmiin. Tämä on hyvä asia, sillä se mahdollistaa kohtaamisia ja tuo yhteen erilaisista perhetaustoista tulevia lapsia ja nuoria.
Ei kuitenkaan riitä, että kaikille tarjotaan pääsy harrastuksen pariin. On tärkeää varmistaa, että mahdollisimman moni haluaa pysyä mukana. Sitoutuminen ohjattuun harrastukseen voi tutkimusten mukaan ehkäistä syrjäytymistä.
Harrastamisen Suomen mallin harrastusryhmät tavoittavat 143 000 peruskoululaista. Tämän selvityksen mukaan 15 prosenttia heistä ei aikonut jatkaa harrastusryhmässä kevätlukukaudella. Tämä tarkoittaa jopa 21 500 lasta ja nuorta.
Sitoutuminen ja jatkuvuus ovat tärkeitä kasvatuksellisia elementtejä lasten ja nuorten harrastamisessa. Vaikkei Harrastamisen Suomen malli tähtää pitkäkestoisten harrastusryhmien järjestämiseen, halutaan niissäkin koululaisten sitoutuvan toimintaan.
Sitoutuminen lisää myös harrastusryhmien hyvinvointivaikutuksia. Mallin vaikuttavuuden lisäämiseksi tulisi kiinnittää erityistä huomiota heikommassa asemassa olevien lasten ja nuorten sosiaalisten suhteiden vahvistamiseen harrastusryhmissä.
Jatkohalukkuus oli hieman matalampaa heikommassa asemassa olevilla lapsilla
Sosiaaliset suhteet ja kuuluvuuden kokemus ovat tärkeimpiä tekijöitä, kun lapset ja nuoret halutaan pitää pitkäkestoisesti mukana harrastustoiminnassa. Näiden tulosten perusteella näyttää siltä, että haavoittuvassa asemassa olevat osallistujat tippuvat toiminnan piiristä hieman muita herkemmin. Haavoittuvassa asemassa olevat ovat kuitenkin heitä, jotka toiminnasta hyötyisivät eniten.
Tulosten perusteella kasaunut huono-osaisuus näkyy lasten ja nuorten sosiaalisissa suhteissa. Koululaisilla, joiden perhetaustassa ei ollut sosioekonomisia riskitekijöitä, oli enemmän ystäviä harrastusryhmissä kuin heillä, joiden perhetaustassa oli huono-osaisuutta. Tämä ei lisää haavoittavassa asemassa olevien lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja kuuluvuuden kokemusta.
Kasautunut huono-osaisuus näkyy lasten ja nuorten sosiaalisissa suhteissa harrastusryhmissä
Sosiaaliset suhteet ovat valtavan tärkeitä, myös harrastuksissa. Yksi isoin tekijä lasten ja nuorten harrastusryhmässä jatkamiselle oli ystävyys – tai sen puute.
Sosiaalisiin suhteisiin ja kuuluvuuden kokemuksen kehittämiseen kannattaa panostaa, kun lapset halutaan pitää pitkäkestoisesti mukana toiminnassa. Tulosten perusteella tällä voi olla iso merkitys.
Ystävyyssuhteet ennustavat pysymistä harrastusryhmässä
Lasten ja nuorten vapaa-aikaan ja harrastamiseen sekä harrastuksissa pysymiseen kannattaa satsata. Näiden tulosten perusteella haavoittuvassa asemassa olevilla lapsilla ja nuorilla on vaikeampaa päästä mukaan harrastuksiin sekä hieman todennäköisempää pudota niistä pois. He kuitenkin hyötyisivät eniten mielekkäästä, ohjatusta harrastuksesta. Harrastusryhmien sosiaalisiin suhteisiin panostamalla voimme pitää monet mukana ja samalla ehkäistä lasten ja nuorten syrjäytymistä.
Timosen ym. mukaan Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1986 -tutkimuksessa havaittiin, että nuoruudessa sosiaalisesti aktiivinen vapaa-aika, joka sisälsi muun muassa säännölliseen ohjattuun harrastustoimintaan osallistumisen, oli yhteydessä vähäisempään psykiatristen häiriöiden ilmaantuvuuteen myöhemmin varhaisaikuisuudessa, erityisesti mieliala-, ahdistuneisuus- ja päihdehäiriöiden kohdalla (Timonen ym., 2021).
Taustaa
Me-säätiön, opetus- ja kulttuuriministeriön, Harrastamisen Suomen mallin yhteyspisteen (OPH) ja aluehallintoviraston pilottihanke jatkuu vielä kevään 2025 ajan. Koko lukuuoden aikana kerätyt tulokset julkaistaan syksyllä 2025.
Pilottihankkeen ensimmäisessä vaiheessa olivat mukana: Akaa, Hämeenlinna, Joensuu, Liminka, Lohja, Nurmijärvi, Oulu, Porvoo, Rovaniemi, Sastamala ja Somero. Seuraavassa vaiheessa tiedonkeruuseen osallistuivat myös: Jyväskylä, Järvenpää, Kauhajoki, Kruunupyy, Lahti, Naantali, Pori, Seinäjoki ja Vantaa.
Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on tarjota jokaiselle peruskoululaiselle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää kunnille vuosittain noin 14 miljoonaa euroa harrastusryhmien järjestämiseen. Avustuksia on myönnetty vuodesta 2021 lähtien. Avustusta saaneisiin ryhmiin on osallistunut 143 000 oppilasta – lähes neljäsosa Suomen noin 560 000 peruskoululaisesta.